8 клас трудове навчання

17.04

Проєкт: Декоративний рушник

 В Україні відомо понад 100 технік вишивання. В попередніх класах ви вже освоїли техніку виконання початкових швів, штапівки, хрестика. Але,на виробах, які використовують для оформлення сучасного інтер’єру, а також на різноманітних виставках ви бачите безліч технік, які вам ще невідомі.






Практична робота. Виконання ескіза виробу. Складання плану виготовлення виробу


Завдання: Підготувати повідомлення «Короткі історичні відомості про рушники.» Принести інструменти та матеріали для вишивки

Проєкт Штучні квіти

Перегляньте відео

https://youtu.be/VvyLf-8N0-k

https://youtu.be/WhXQyigZYPE

https://youtu.be/Lf5M4IrVAsk

https://youtu.be/0HZmV3QphX8

https://youtu.be/VySQHv7SgLo

13.03.2023

Тема: Салати та їх харчова цінність. Умови й термін зберігання свіжих

овочів. Способи подрібнення овочів. Інструменти та пристосування.

Салат — це страва із дрібно покришених шматочків сирих чи варених овочів

та інших продуктів (яєць, м'яса, риби) з додаванням різних заправок, прянощів.

Продукти в салаті мають бути охолодженими. Салати є надзвичайно

корисною стравою, яка містить вітаміни, мінеральні солі, вуглеводи, а також

речовини, які вбивають хвороботворні мікроби.





Для допитливих

Салати були відомі ще 2500 років тому стародавнім римлянам, які розуміли

під цим словом тільки рослинну їжу. До салатів входила зелень та овочі.

Найчастіше до салату потрапляло соковите листя рослини латук. Саме тому цю

рослину пізніше стали називати салатом. Лише у XIX столітті почали готувати

зовсім нові види салатів — із вареної картоплі, моркви, буряку, а також солоних

огірків, капусти або грибів. Тоді ж з'явився і вінегрет — один із різновидів

салату. До вінегрету обов'язково входить буряк. У наш час в різних

національних кухнях зустрічається багато оригінальних рецептів салатів — з

додаванням продуктів моря, фруктів, макаронних виробів тощо. Для ручного

очищення та подрібнення овочів використовують ножі, тертки, шатківниці та

інші інструменти і пристосування

Сьогодні з’явилось нове мистецтво художнього нарізання овочів під назвою

карвінг. Подивіться відео, як це робиться, вам сподобається!

https://www.youtube.com/watch?v=TCGfzWrt_QQ&feature=youtu.be

Завдання уроку:

Оберіть правильну відповідьна питання

1. До якого виду страв відносяться салати?

А – закусок

Б – перших страв

В – других страв

2. Який посуд використовують для приготування салатів?

А – металевий

Б – скляний

В – зі сплавів

3. Який метод нарізання овочів вважається найпростішим?

А – соломкою

Б –кубиками

В -часточками

Перед виконанням практичної роботи ознайомтесь з правилами

безпечної роботи та дотримуйтесь них!

Перш аніж приступити до виконання завдань практичної роботи,

подивіться відео:

https://www.youtube.com/watch?v=20l0v0ZCtSk

Практична робота. Нарізання овочів.

Зміст роботи:

В цій роботі вам слід виконати вправи з нарізання овочів різними способами.

Оберіть чотири різних способи.

Для виконання цієї роботи ви можете використати як сирі так і варені овочі.

Не обов’язково в даній роботі один овоч нарізати різними способами. Можна

різні овочі подрібнити по-різному.

Порядок виконання роботи:

1)ознайомтесь із навчальним матеріалом;

2) дайте відповідь на питання;

3)перегляньте відеоперш ніж приступити до виконання практичного

завдання.

4) виконайте завдання, сфотографуйте процес його виконання і готовий

результат;

Прокоментуйте, що і яким способом ви дрібнили.

№1 картопля нарізана……………..

№2 морква нарізана………….

№3картопля нарізана……

 №4………………………..


27.02.2023

Вироби з бісеру




1.Доберіть моделі-аналоги.

2. Замалюйте схему для виробу 

3. Перегляньте відео.

https://youtu.be/k-0383o5qsw

13.02.2023

Вироби з тонколистого металу












Довжина сторони квадрата, що в центрі -5 см.
Далі-10см, 
12см.







14.11.2022

Остаточна обробка виробу

Оформлення проєкту







31.10.2022

Проєкт "Панно"


Проектування моделі виробу. Розробка ескізу,добір конструкційних матеріалів та інструментів.

Сьогодні ми з вами маємо обрати обєкт проектування та підібрати матеріали і інструменти.

Передивіться відеоурок!



Вам потрібно підготувати матеріали ,розробити екскіз виробу.

Можна обрати обєкт проектування власний!

Бажаю натхнення так гарного дня!!!

 17.10.2022

Японська техніка кінусайга


Кунісайга — японська техніка, виникла через бажання переробити старе кімоно, точніше ще раз використати дорогий шовк. В Японії за основу брали дощечку і робили на ній надрізи по ескізу. Вставляючи шматочки кімоно в отвори — створювали справжні шедеври мистецтва. Зараз це захоплююче заняття поширене по всьому світу. Кінусайга — це клаптева техніка, де вам не буде потрібна ні нитка, ні голка. Поціновувачам картин в стилі печворк ця техніка припаде до душі. Її великий плюс ще і в тому, що можна створювати картини разом з дитиною. Для початку раджу вибирати малюнки простіше — з великими елементами.



Д.з. створити презентацію про техніку кінусайга

https://m.facebook.com/groups/1873113212937463/permalink/3356874517894651/


12.05.2022

Види зачісок залежно від форми обличчя. Засоби для догляду за волоссям.

Зачіска - порядок розміщення на голові людини натурального або штучного волосся, яке підтримується причісуванням, начісуванням, зачісуванням, стрижкою, фігурним викладанням, накручуванням, фарбуванням та фіксацією, знімними декоративними деталями - стрічками, сітками, квітами, перами, гребенями, шпильками, ювелірними виробами.



Виконайте міні-проєкт «Моя зачіска» в такій послідовності:

1.Якщо у вас довге волосся, за допомогою резинки зафіксуйте його ззаду.

2.Підійдіть до дзеркала та обведіть свій контур обличчя.

3.Відповідно до малюнка, визначте свій тип обличчя.

4.Замалюйте в зошиті свій тип обличчя.

5.Доберіть зачіску відповідно до форми свого обличчя та намалюйте в зошиті.

6.Сфотографуйте і відправте в приватні повідомлення.


19.05.2022

Засоби догляду за волоссям 

Визначаємо тип волосся

Нормальне волосся. Такий тип не тільки прикраса, а ще й показник здорового організму. В тебе нормалний тип волосся, якщо воно: 

 слухняне при укладці

 довго тримає форму

м'яке

блискуче

еластичне

не електризується

ти миєш волосся раз в 3 дні

Для такого волосся повинен бути не тільки правильний догляд, але й здоровий спосіб життя.

Сухе волосся. Ти легко визначиш цей тип. Твоє волосся сухе, якщо воно:

тьмяне

шорохувате

не тримає укладку

легко плутається

електризується

посічене

ламке

може бути дрібна лупа

рідко миєш голову (раз на тиждень)

Для такого волосся потрібне гарне живлення та зволоження, водний баланс та сбалансований раціон. А також, менше термічних та хімічних процедур.

Жирне волосся.  

швидко стає брудним та липким

ти миєш його щодня

з'являється крупна лупа

Таким волосся стає через неправильну роботу сальних залоз. Тримайся сбалансованої дієти і зменш кількість жирної та солодкої їжі у раціоні.

Комбінований тип волосся. Напевне, найпоширеніший тип волосся. Ознаки :

сухі кінчики

жирні корні

миєш волосся раз в 2-3 дні

посічені кінчики

 Такий тип волосся ми отримуємо у результаті неправильно підібраного догляду та харчування.  


Ви можете визначити тип волосся за такими ознаками:

Якщо волосся сильно жирніє протягом 1-2 днів, у вас жирний тип волосся.

Якщо ваше волосся «пристойно виглядає» протягом 2-4 днів після миття голови, у вас нормальний тип волосся.

Коли волосся довго не жирніє (6 днів і більше), виглядає сухим і ламким – ваш тип волосся «сухе волосся».

Коріння вже жирні на дотик через 2-3 дні і за цей час біля коріння з’являється жирний блиск, у той же час кінці волосся виглядає сухим – у вас змішаний тип волосся.

Перегляньте презентацію https://www.google.com/amp/www.myshared.ru/amp/1435722/

Домашнє завдання: визначте свій тип волосся, доберіть засоби догляду за волоссям.

Коментарі